31 Aralık 2013 Salı

Telefondaki İnternetten Kurtulmak

Akşam vakti bir telefon geldi ve bir arkadaşım benden mail ile bazı dosyaları göndermemi istedi. Evimde internetin olmadığını söyledim. Oldukça tuhaf karşıladı. Bu çağda evinde interneti olmayan bir insan... Maalesef eskiden internet kıtlığı vardı şimdi internet fazlalığı var.

Eskiden çevirmeli ağ interneti için abone oluyor, telefon hattınızın internete açılmasını bekliyor, bilgisayara telefon kablosu çekiyor ve o yavaş interneti kullandığınız süre kadar ücret ödüyordunuz. Ama şimdi neredeyse hiçbir ayar yapmadan bile cep telefonunuzdan internete girebiliyorsunuz. Hatta kısa mesaj paketi aldığınızda bile yanında bedava internet geliyor.

Uzun zaman Nokia 6300 telefonu kullandım. Bu demode olmuş telefon bile bilgisayara USB kablosuyla bağlanabiliyor ve Nokia PC Suite programı ile modem olarak kullanılabiliyordu. Yani cep telefonu için aldığınız internet paketini bilgisayarınızda kullanabiliyordunuz. Şimdi bu telefonun çok benzeri olan Nokia C2-01 telefonu kullanıyorum. Dokunmatik olmayan bu telefonu da bu devirde özellikle aradım.

Bu her iki telefonun da dokunmatik telefonlardan dokunmatik olmamak dışında hiçbir eksiği yokken herkes dokunmatik telefonlara rağbet ediyordu. Sanki cep telefonunda uygulama çalıştırılabileceği yeni keşfedildi. Herkes dokunmatik telefonunu şöyle uygulamaları böyle özellikleri var diye överken ben CepLugat, CepSozluk, Mobidic Sözlük, Risale-i Nur Okuma, CepVakit uygulamalarını uzun zamandır kullanıyorudm. Dileyen için başka bir sürü programlar var tabi. Hatta dilemeyen ben için bile Opera, UC Browser, OviBrowser gibi bilgisayarı aratmayan internet tarayıcıları da var.

Modern teknolojiden ve onun gürültüsünden kaçıyorum. Huzur istiyorum sadece. Not tutma, çalar saat, namaz vakti ve sözlük nereye gitsem elimin altında. Çok güzel, teknolojinin sunduğu imkanlarla birtakım ihtiyaçlarımı görüyorum. Ama bu kadar olsun. Daha fazlasını istemiyorum. Her gittiğim yerde internetimin olmasını istemiyorum. Otobüse bin, koltuğa otur, sonra dayanamayıp çıkar telefonu ve internette kilitlen. İşte bu kadarı fazladır diyorum kendi kendime.

İnternete bağlanmak niye bu kadar kolay oldu ki? Daha birkaç sene önce internete bağlanmak için bilgisayar masasını hazırlayıp, bilgisayarı açıp, intenetin gelmesini bekliyordum. Az buçuk emek vardı ve sizi anlık heveslerden caydırıyordu. Ama şimdi öyle değil ki. On dakika ders çalıştınız ve hemen sıkıldınız. Bir dakika dinlendirecek ve sıkıntıyı giderecek bir şey arıyorsunuz. Hatta aramıyorsunuz, internet elinizin altında, açık konumdaki cep telefonunuzda.

Sadece haberlere bakayım, bir de sosyal medyaya bakayım, bir de mailler ne olmuş acaba derken oralardaki ilginç bir konu dikkatinizi çekiyor ve tepkisiz kalamıyorsunuz. İnterneti kapatıp gitseniz içinizde kalacak, sürekli zihninizi meşgul edecek. Problemi çözmek için bir şey yapsanız başkalarının ne tepki veridğini merak edeceksiniz. Tam bir kaybet-kaybet durumu.

İnternetle o kadar çok içli dışlı olduktan sonra insan artık sıkılgan biri oluyor ve internet olmadığında bile on dakika ders çalışınca sıkılır hale geliyor. İçimde bir sıkıntı var, sanki boş yaşıyorum gibi diyip derse odaklanamıyor ve tekrar interneti arıyor. İnterneti bulunca iyice boş yaşamaya başlıyor. Ödevleri yapmamış olmanın verdiği sıkıntıyı yine gaflete dalarak örtmeye çalışıyor. Yani fasit dairede dönüp duruyor. İnternet, gaye-i hayalin önünde duran bir tuzak bir çukur gibi iş yapıyor.

İnternetin varlığına her yerde karşı çıkamıyorum, hatta kendime bile internet kullanmayı toptan yasaklayamıyorum. Çünkü internet olmadan olmuyor. Teknolojinin getirdiği bir sürü kolaylıklar var. Ancak ben diyorum ki, internet kontrol altına alınsın. Yararı zararı tartışılsın ve gerekli tedbirler alınsın. Çocukların teknolojiyle tanışması gerçekten iyi bir şey mi diye tartışılsın. Hiçbir çocuk görmedim ki interneti eğlence dışında gerçekten çalışma maksadıyla kullanıyor olsun. Aileler yılda bir iki ödev yapması için çocuklarına bilgisayar alıyor ama çocuklar saatlerce boş geyiklerde boş bilgisayar oyunlarında vakit geçiriyor. Öğrenmemeleri gereken şeyleri öğrenirken hayatı öğrenemiyor.

Eğer internet bana kazandırdığından daha fazlasını kaybettiriyorsa burada durup çözümler aramam gerekir. Evde internetim olmadığı için yarınki hava durumunu öğrenemesem çok mu zararlı çıkarım? Araştırmamı internette değil de kitaplarda yapsam çok mu zaman kaybederim? Tamam, internet olsun hadi diyelim. Ama dikkat dağıtıcı unsurların önüne geçen bir sistem de olsun. Mesela araştırma yapacaksam sadece akademik veritabanlarına bağlanan bir internet profilini seçebileyim. Ta ki kendimi en son ne yapıyor olduğumu hatırlamazken bulmayayım.



Facebook - Check me!

İnternet Çukuru

İnternette Oyalanmanın Binbir Yolu

İnternet ve Konsantrasyon - Buraya nerden geldim ben?



Aslında bu uzun girişi daha da uzatabilirdim. En sevdiğiniz filmler, diziler, oyunlar, okumakta olduğunuz e-kitap penceresinin arkasında duruyorken nasıl bilgisayardan kitap okuyabileceğinizi sorgulamanızı isteyebilirdim. Birkaç satırdan uzun paragrafları ve onbeş yirmi sayfadan uzun romanları okuyamaz hale gelmemizin sebebinin internet sayesinde edinmiş olabileceğimiz acelecilik, sıkılganlık ve slogancılık gibi duygular olup olmadığını tartışabilirdim. Hatta sansüre, haklara, özgürlüklere ve tutarsızlıklara kadar uzatabilirdim. Meseleyi kısa keserek Nokia 6300 veya C2-01 gibi S40 telefonları olarak adlandırılan telefonlarda internet özelliğinin nasıl devre dışı bırakılabileceğine değineceğim.

Telefonundaki İnterneti Devre Dışı Bırakmak (Nokia C2-01 için)
Verimliliğinizi artırmak için cep telefonunuzdaki internetten kurtulmak mı istiyorsunuz? Ya da internete bağlanıveren uygulamaları yanlışlıkla açıp kontör yedirmekten mi bıktınız? Ya da çocuğunuza artık telefon alma vakti geldiğini düşünüyor ama telefonundan internete bağlanmasını mı istemiyorsunuz?

Aslında S40 telefonları piyasadan kalktı kalkacak. Yeni model telefonlar da interneti engelleyebilecek çeşitli programları çalıştırabilecek kapasitede. Nokia C2-01 modeli (belki de diğer S40 modelleri) için internetin nasıl devre dışı bırakılacağına dair yazacaklarımın ne kadar anlamı olduğunu bilmiyorum. Ama yine de yukarıdaki önsöze bir bahane olması için yazıyorum.

Cep telefonundan internete bağlanmak için telefonda internet ayarlarının tanımlanmış olması ve internete bağlanan uygulamaların bulunması gerekir. İnternete bağlanan uygulamaları silmek interneti engellemek çözüm değil. Çünkü o uygulamalar kolayca tekrar yüklenebilir. Hem bazı uygulamalar silinemiyor da. O halde internet ayarlarını silmemiz gerekiyor. Ama internet ayarlarını sildikten sonra uyduruktan bir internet ayarı tanımlasanız bile telefon tekrar internet erişimine açılıveriyor. O zaman internetten kurtulmak için internet ayarlarını açan menü linklerini de telefondan kaldırmak gerekiyor. Olay bu kadar basit.

Aşağıdaki bütün prosedürleri Nokia C2-01 telefon modeli için anlatacağım. Başka S40 telefonlarında az ya da çok değişiklik olabilir.

Telefondaki İnternet Ayarlarının Silinmesi
Telefonunuzun ana menüsünden "Ayarlar"ı sonra oradan da "Yapılandırma"yı açın. Burada internet bağlanıtısı yapılandırma ayarları bulunmaktadır. "Kişisel Yapılandırma Ayarları"ndaki erişim noktalarından başlayıp buradaki bütün ayarları silin.

Bilgisayara MobiMB Media Browser Kurulması
Telif hakkını ihlal eden bir uygulamayı paylaşmak istemezdim ama, aması var. Programın en son 3.6 sürümü çıktı ve ancak bu sürüm satın alınabiliyor ve ancak bu son sürümün deneme sürümü mevcut. Bizim ihtiyacımız olan ise 3.4 sürümüdür. Son sürüm telefonun içeriğini göstermiyor. Bu eski sürümün de sadece kırılmışı var.

Virüs içermeyen İngilizce bir sürümünü bulamadığım için de Rusça olan sürümünü paylaşıyorum. Ama merak etmeyin, Türkçe yaması da içinde. Buradan indirilebilir: MobiMB Media Browser - v3.4

Bu programın sorunsuz çalışabilmesi için Nokia sürücülerinin de bilgisayara yüklenmesi gerekiyor. Bilgisayara Nokia PC Suite kurduğunuzda o sürücüler de otomatik olarak yükleniyor. Buradan indirilebilir: Nokia PC Suite 7.1

Telefonun Bilgisayara Bağlanması
Programın telefonu görebilmesi için önce telefonu USB kablosuyla bilgisayara bağlayın ve telefondan Nokia modunu seçin. Bundan sonra MobiMB programını çalıştırın. Programın sol tarafında aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi bir ağaç görmüyorsanız telefonunuz bağlanmamış veya bu sürüm tarafından algılanmamış olabilir.

MobiMB - menusettings.xml

Telefon Menülerinin Düzenlenmesi
Ekran görüntüsündeki gibi "C:\Hiddenfolder\Menus" yolundaki "menusettings.xml" dosyasını bulun ve masaüstünüze sürükleyin. Bu dosyayı bilgisayarda düzenleyip yine telefona sürükle bırak ile geri atacağız. Bu kadar basit. Ne olur ne olmaz diye bu dosyanın bir yedeğini almayı da unutmayın.

Masaüstüne kopyaladığımız "menusettings.xml" dosyasını Notepad veya Notepad++ ile açın ve çok da uzun olmayan bu dosyada "Ayarlar" alt menüsünü ve "Yapılandırma Ayarları" linkini bulun. Bu linke aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi mode="disabled" ekleyin ve kaydedin. Bu dosyayla işimiz bitti. Şimdi telefona tekrar gönderip telefonu baştan başlatın. Tekrar söylüyorum, bu kadar basit.

Bağlantı Ayarları - menusettings.xml
Merak ediyorsunuzdur diye "menusettings.xml" dosyasından biraz daha bahsedeyim. Elinizde yoksa benim menusettings.xml indirebilirsiniz. Dosyanın en başında <nativelinks>...</nativeliks> etiketleri arasında 10 tane kısayol tanımlanmış. Bunları aşağıdaki örnekteki gibi sistem klasörleri ile veya telefona yüklediğiniz uygulamalar ile değiştirebilirsiniz.

Kısayollar - menusettings.xml
Bu ekran görüntüsünde de görüleceği gibi hafıza kartını ve telefon hafızasını kısayol olarak telefonun ana menüsüne ekledim. İkinci ve üçüncü kısayolları inceleyin. Aynı şekilde bu ana menüye telefonda yüklü bir uygulama da ekleyebilirdiniz. Hatta uygulamayı telefonunuzdan sildiğinizde ana menüdeki kısayol da otomatik olarak gizleniyor. Ne kadar güzel. Güzel olan başka bir şey ise bu dosyada bir hata yaptığınız takdirde telefonunuzun çökmemesi. Bu menü ayarları dosyasını düzeltene kadar telefonunuz varsayılan ayarlarda çalışıyor. Sözümü bitirmeden önce ana menüdeki internet simgesini de kaldırmanızın mümkün olduğunu söyleyeyim. <menuitem name="BrowserMenu"> etiketinin içine mode="disabled" eklemeniz yeterli.

Bütün bu yazdıklarımdan ve eklediğim şekillerden öğrendiğim bir şey daha var. Yazının arasına şekiller ve resimler yerleştirildiğinde dikkat dağılıyor, göz ister istemez renkli, cafcaflı tarafa kayıyor. Yukarıdaki resimleri ilk önce metnin arasına dağıtmışken yazının öyle çok okunaklı olmadığını farkedip hepsini bir yere topladım. Aslında en ideali her yazının en başına veya en sonuna fikirleri destekleyici sadece bir tane şekil koymak. Metnin arasına koymak gerekiyorsa da bu olayı bartmamak... Ben yukarıda abarttım mesela.

Hiç yorum yok: